OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hey, sriubų gerbėjos,

tikriausiai ne vienai jūsų dar močiutės kartojo – kasdien reikia valgyti sriubą. Na ir kultūriškai taip priimta, kad dienos pietūs neįsivaizduojami be dubens sriubos ir antrojo patiekalo. Ir aš taip ilgą laiką buvau pripratusi. Ryte – sumuštinis, tuščiu skrandžiu lakstydavau iki kokio 13 val., o tada prisikimšdavau dienos pietų (sriubą, antrą patiekalą ir neretai viską vainikuodavo desertas) ir vėl maistą prisimindavau tik vakare, grįžusi iš darbo. Kai apie šį savo mitybos „tvarkaraštį“ kažkada papasakojau Indrei ji nustėro. „Ką? Čia viskas absoliučiai neteisinga! Tu vargšą savo organizmą alini ir kankini, jis priverstas tai kaupti atsargas, nes jaučia badą, tai skrandi vienu kartu pripildai per dideliu kiekiu maisto. Turėk sąžinės taip su savimi elgtis!“

Apie tai, kad nusprendusi sulieknėti, pakeičiau savo pusryčių meniu ir per dieną maistu mėgaujuosi mažiausiai 5–6 karus, jau rašiau. Kitas mano žingsnis – vakare vis dažniau visai šeimai verdu sriubas. Per pietus jas valgau tik tuo atveju, jei antrasis patiekalas – salotos. Sriuba – lengvas, gerai virškinamas maistas, todėl miegoti einu lengvu skrandžiu, o ir to nemalonaus „plyštančio pilvo“ jausmo nebėra. Indrė man irgi vis kartojo: „Daugelis žmonių vakare valgo per daug sunkaus maisto, todėl tunka ir serga“. Na, o išskirtinė visų sriubų savybė – jose daug skysčių, todėl jas valgant neapsunkinamas virškinamasis traktas, jos greitai suvirškinamos ir organizmo pasisavinamos. Tik atminkite – atsikratykite labai blogo įpročio jas gardinti grietine ar pienu. Taip pat – kuo skubiau į šalį meskite visokius batonus ir bandeles. Šiuos miltinius gardėsius pamiršau aš, siūlau ir jums jų kuo greičiau atsisakyti.

O šį kartą jums rekomenduoju išbandyti firminę Indrės sriubą, kurioje lyg tobulas tandemas susijungė pievagrybiai ir žiediniai kopūstai.

REIKĖS:

4 bulvių;

300 g pievagrybių;

200 g žiedinio kopūsto;

¼ nedidelio saliero gumbo;

vidutinio didumo svogūno.

GAMINIMAS:

Pievagrybius supjaustyk griežinėliais, svogūnus kubeliais ir pakepk keptuvėje su 1 šaukštu aliejaus (dar geriau – su ghee sviestu), kol viskas suminkštės, pridėk druskos, kad pievagrybiai įgautų sodrų skonį. Bulves, salierą nulupk, susmulkink, dėk virti į puodą, šiek tiek pavirus, pridėk kopūsto žiedynus, druskos, pusę kepintų pievagrybių su svogūnais ir dar šiek tiek pavirk, kol daržovės suminkštės, vandens turi būti tiek, kad būtų šiek tiek virš apsemtų daržovių. Visą turinį sutrink smulkintuvu ir suberk likusius pievagrybius. Patiek su šaukštu graikiško jogurto.

Sriuba labai švelni, kreminė, tikra vitaminų bomba, o pievagrybiai duoda sodrų prieskonį.

Skaniausių sriubų virėjos,

Lieknos Bitės