Pietūs į darbą – mano kasdienė užduotis, kuri kartais labai vargina, juk norisi, kad jie būtų ir pilnaverčiai, ir greitai ruošiami, juk po visos dienos darbų visai nesinori ilgai pūškuoti virtuvėje. Kasryt į darbą iškeliauju su pilnu maišeliu: pusryčiai, kavytė termose, pietūs ir užkandžiai, tad apie viską tenka kruopščiai pagalvoti.

Pietums dažnai renkuosi kokią nors mėsą, likusią nuo šeimos vakarienės (vakarais mūsų virtuvėje karaliauja mano vyras, mėgstantis įvairius sočius patiekalus, jis sako, kad šeima turi nors kartą per dieną susėsti prie gausaus šeimos stalo, tad aš negaliu prieštarauti) ir šviežių daržovių salotas. Tačiau beveik visos žino, kaip atrodo salotos, užpiltos užpilu po dienos rankinėje – suglebusios, permirkusios, tad visai neišvaizdžios. Tad viename užsienietiškame tinklaraštyje aptiktos salotos mane tiesiog sužavėjo – autorė teigė, kad jos skanios ir traškios gali išlikti net kelias dienas. Tad klausykitės atidžiai, netrukus išduosiu šią paslaptį!

Juokauju, jokių burtų neatskleisiu, viskas, ko jums reikia, vietoj įprastų salotų rinktis Kale salotas, kurios yra grubesnės tekstūros, tad net užpiltos padažu nesuglemba ir išlieka visiškai traškios. Be abejo, skanioms salotoms, ypač tokioms kaprizingoms kaip Kale pagrindu ruoštoms, reikalingas skanutėlis padažas. Vienu itin gardžiu pasidalinsiu. Jam paruošti naudoju baltąjį balzaminį užpilą su aitriąja paprika iš www.oliveta.lt. Jo sudėtyje tėra baltasis vyno actas, vynuogių misa ir aitrioji paprika, o skonis tobulas, geresnės rūgštelės salotoms dar nesu radusi. Beje, išpilstyta ypatingoje prabangioje pakuotėje, tad galvoju, kad tokia dovana reikės pradžiuginti ir besiliekninančias drauges, kurioms salotos – kasdienė pareiga ir žiemą, ir vasarą.

Beje, šią parduotuvėlę renkuosi jau ne kartą, nes jos personalo užsidegimas lietuviams tiekti originalius produktus iš Italijos tiesiog paperka. Paskutinį kartą įsigijau ir purškiamą baltąjį balzaminį užpilą, kuriuo labai paprasta pagardinti paprastas daržoves patiekiamas su pagrindiniu patiekalu ir taip pat netikėtą marmeladą su balzaminiu actu, kuris labai tinka prie mėsos patiekalų, o mūsų šeima labai mėgsta eksperimentuoti virtuvėje. Tad Kalė salotoms su kietuoju sūriu REIKĖS:

Pagrindui:

pluošto Kale salotų,

pomidoro,

kelių plonų riekelių kietojo sūrio,

graikiškų riešutų.

Padažui:

šlakelio baltojo balzaminio užpilo,

šlakelio tyro alyvuogių aliejaus,

šaukštelio medaus,

druskos,

šaukštelio dižono garstyčių.

GAMINIMAS

  1. Užpilui skirtus ingredientus išplakite.
  2. Kale salotas nuimkite nuo kotelio ir paplėšykite, pomidorus supjaustykite. Dėliokite salotas, pomidorus, riešutus, sūrio juosteles ir viską užpilkite užpilu.

Itališki linkėjimai,

Lieknos Bitės.