OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloha, spalvų ir gaivos išsiilgusios virtuvės gurmanės,

ar planuojate savo atostogas? Mes po truputį jau dėliojamės planus, skaičiuojam dienas iki oficialios vasaros starto ir jau pradėjome žvalgytis, kur čia padeginus savo baltus lyg drobulė pilvukus.

Dar nespėjusi pasitarti su vyru, nusprendžiau, kad šiais metais būtinai noriu egzotikos. Ne šiaip ežeriuko ar Baltijos smėlio, bet egzotikos iš didžiosios E. Lėkti ten, kur jūra pati mėlyniausia, oras garantuotai fantastiškas (deja, mūsų brangioje Lietuvėlėje negali planuotis net savaitės į priekį), o išėjus iš viešbučio lauks kraują gniaužiantys nuotykiai. Taip ta mano fantazija įsivaizdavo mūsų šeimynos atostogas. Kol savo vizijos nepapasakojau vyrui. „Kokie Maldyvai! Kokia Šri Lanka?! Gal dar ir į Madagaskarą užsukim? Kur čia nori belstis į pasaulio kraštą su mažu kūdikiu. Vasarą ir Lietuvoje galim labai puikiai pailsėti. Geriau žiemą išlėksim į kalnus paslidinėti“.

Tai va, kalnai kalnais, bet egzotikos juose mažokai… Kur mano smaragdinė jūra, kur aplink lakstantys beždžioniukai? Supykau ant vyro tai ne tas žodis ir nusprendžiau pasibėdavoti Indrei. Tačiau šį kartą iš jos sulaukiau ne paguodos žodžių, o juoko: „Egzotika, tu egzotika, atlėk, pavaišinsiu tailandietiškomis salotomis, gal bent taip pasijausi lyg kažkur Azijoje pietaudama.“

Prisipažinsiu, salotos ne tik nuramino mano kelionių išsiilgusią sielą, bet ir maloniai užpildė gurgiantį skrandį. O kur dar mūsų daržų karalius ridikėlis, kuris šiose salotose įgavo subtilų rūgštumą.

Na, o jūs ar norite egzotikos pliūpsnio lėkštėse? Jei taip, gaminam ir ragaujam šias salotas.

REIKĖS (padažui):

1 v. š. citrinos sulčių;

2 a. š. medaus;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

šlakelis sojos padažo.

Salotoms:

saujos špinatų;

kelių griežinėlių agurko;

1/3 jaunos cukinijos;

5 ridikėlių;

1 a. š. sezamo sėklų.

GAMINIMAS:

Padažui skirtus ingredientus pašildyk puode, kol medus išsilydys ir sudėk perpus perpjautus ridikėlius, palik marinuotis, kol paruoši kitus ingredientus. Cukinijas supjaustyk riekelėmis ir trumpai apkepk sausoje keptuvėje, padruskink. Viską dėliok į lėkštę ir būtinai pabarstyk sezamo sėklomis.

Nors šiuo metu primygtinai rekomenduojama mityba, kai pusryčiams siūlomi angliavandeniai, pietums baltymai su daržovėmis ir vakarienei salotų lėkštė ar baltymų porcija, tačiau svarbiausia ne aklai vadovautis rekomendacijomis, o stebėti savo organizmą. Pavyzdžiui, aš atradau, kad vakarienei man labiausiai tinka troškintos daržovės, o šviežių daržovių porcija mėgaujuosi priešpiečiams. Tuo metu man labiausiai norisi lengvai užkąsti, o nuo žalumos ir gaivumo jaučiuosi gavusi energijos pliūpsnį. Kaip tik tokios yra ir šios salotos, ir skrandį sušildo, ir suteikia žvalumo, o marinuoti ridikėliai įneša taip trokštamos egzotikos.

Pasaulio virtuves atrandančios,

Lieknos Bitės