Mus sekantieji tikrai žino, jog viena Bitė nuo Naujų metų laikosi pažado nevalgyti glitimo turinčių produktų ir taip tikisi palengvinti savo sveikatos problemas. Per šiuos porą mėnesių mano bėdos tikrai sumažėjo, tačiau, kad išlaikyčiau pokyčius, dieta turi būti pakankamai griežta. Nors leidžiu sau po dieną kitą nuodėmingų išimčių – šias nuodėmes greit pajuntu savo organizmo reakcijose.

Jei klaustumėte manęs, kas sunkiausia besilaikant tokios dietos, kaipmat atsakyčiau, kad man, kaip tikrai lietuvei, atsisakyti duonos beveik neįmanoma! Bandžiau beglitimę duoną kepti iš grikių miltų, bet bandymas buvo visai nesėkmingas. Vis praeinu ir pro beglitimio maisto skyrelius parduotuvėse, bet ir ten į plastikinius maišelius dujomis „užkonservuota“ balta duona manęs visai nevilioja. Šią savaitę nusprendžiau išbandyti duonos paruoštukus, kuriuos radau jau pamėgtoje sveikesnių produktų parduotuvėje „Livinn – sveiki produktai“. Jas galima išsikepti savo namų virtuvėje, tad skubu įspūdžiais dalintis ir su jumis – mano bendraminčiais.Pirmoji mano išbandyta – „Stebuklinga duona“. Šį pavadinimą sugalvojau ne aš, man ji labai priminė grūdų duonelę, perkamą parduotuvėse. Tai, kad primena parduotuvinę, šiuo atveju, tikras pagyrimas, nes keičiant vienus produktus kitais labai sunku rasti įprasto mūsų skoniui pakaitalus, o valgant šią duoną niekada neatskirčiau, kad ji kažkuo kitokia. Duona labai soti, nes joje itin gausu įvairiausių sėklų, man taip pat imponuoja tai, kad ji ekologiška, be mielių ir be cukrų, o pagrindinis jos ingredientas – pilno grūdo avižų dribsniai. Dar vienas pliusas tai, kad ją labai paprasta iškepti, tereikia pakelio turinį sumaišyti su vandeniu ir leidus šiek tiek išbrinkti, iškepti orkaitėje. Duona tikrai skalsi, dalį, kurios nespėjau suvalgyti, bandžiau šaldyti ir šaldiklyje – išsilaiko puikiai.

Antrasis mano išbandytas „Ruošinys juodai duonai be glitimo“. Jis puikus tuo, kad dar labiau primena mums įprastą juodą duoną su saulėgrąžomis. Nustebino tai, kad ji labai puikaus kvapo, na, visgi kepta namuose, ir pakerinčia traškia plutele, tad labai pagardina mano ruošiamus sumuštinius (keliais receptais pasidalinsiu). Šis ruošinys taip pat ekologiškas, jame nėra GMO produktų, turi daug skaidulų ir baltymų, tačiau kepant reikalingos mielės, tad netiks jų vengiantiems. Susumuojant viską – abu mano išbandyti produktai puikūs ir be galo skanūs. O štai keletas idėjų, kuo tingiais rytais gardinu savo sumuštinius:

Su parmezanu. Duoną su saulėgrąžomis aptepkite avokado minkštimu, dėkite pomidoro skiltelę, pabarstykite parmezano drožlėmis.

Su kiaušiniu. Virtą kiaušinį smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su šaukštu graikiško jogurto, šiek tiek garstyčių ir druska, tepkite mišinį ant duonos ir gardinkite daržovėmis.

Su vištiena. Avokado minkštimą sumaišykite su graikišku jogurtu ir žiupsniu druskos, tepkite ant duonos su grūdais. Virtą vištienos krūtinėlę pasmulkinkite, dėliokite ant sumuštinio, gardinkite bazilikais.