005Šio sezono pažiba, be abejonių, gardieji šparagai arba, kaip daugelis juos vadina, smidrai. Mūsiškiai atkeliavo tiesiai iš Marijampolės, jau patikrinti ir geriausių mūsų atsiliepimų verti (su pirktais iš prekybos centrų turime karčios patirties ir pirmenybę visada teikiame lietuviškai, ūkininkų produkcijai). Tiesa, dėl šparagų neteko pačioms keliauti per pusę Lietuvos, į Vilnių juos pristato patys ūkininkai.

Savaitgalį oras mus lepino, todėl, aišku, sulaukėme svečių. Turėjau vos kelias akimirkas pagaminti užkandžiams, tad čiupau saujelę šaldytuve savo eilės laukusių šparagų, ir suskubau kepti. Beje, mes, Bitės, kartais turime skirtingus įpročius. Štai Indrė visai neseniai pasakojo, kaip ji iš šparagų gamino grilio patiekalą ir juos šaldytuve laikė suvyniotus į šlapią rankšluostį. Aš radau ir išbandžiau kitą jų išsaugojimo būdą – tiesiog stačius sudėjau į aukštą indą su šiek tiek vandens (panašiai kaip gėles „pamerkiau“). Rezultatas taip pat puikus.

REIKĖS:

ryšulėlio smidrų;

3 lakštų šaldytos tešlos;

1 pomidoro (arba saujelės slyvinių pomidorų);

50 g fetos sūrio;

50 g kamamberto sūrio;

1 kiaušinio;

1 v. š. graikiško jogurto;

pipirų;

druskos

GAMINIMAS:

  1. Tešlą atšildome, supjaustome į norimo dydžio gabalėlius, įpjauname šonus (aprėminame), vidų subadome šakute ir dedame kepti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 6 minutėms.
  2. Kiaušinį sumaišome su jogurtu, druska, pipirais, išplakame.
  3. Šparagus (nulaužome galus, jei to reikia) stačius dedame į gilų puodą su pasūdytu vandeniu (geriausia, kad neapsemtų viršūnių, joms užtenka garų) ir verdame kokias 5 minutes.
  4. Tešlos gabalėlius išimame, ant jų vidurio, kuris turi būti įdubęs, pilame kiaušinio plakinį, dedame pomidoro riekelę, kelis šparagus, kamamberto sūrio riekelę arba pabarstome fetos sūrio.
  5. Pyragėlius kepame dar maždaug 10 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.006Skaniausius linkėjimus  jums siunčiančios,

Lieknos Bitės