Lieknos Bitės šias stebuklingas sėklas atrado jau labai seniai. Jei pradžioje labai nedrąsiai jomis gardindavome kokteilius, tai dabar gaminam pudingus, tortus, skaninam salotas ir padažus. Jas, kaip ir daugelį kitų produktų, perkam ne kur kitur, o iš Ričardo, prekiaujančio natūraliais ekologiškais produktais. Jo mini turgelyje randam tokių gėrybių, kurios mums kasdien suteikia daugiau energijos, padeda sureguliuoti svorį, būti žvalesnėms, pagerina odos bei plaukų būklę ir sustiprina imunitetą.

Na, o jei dar yra tokių, kurie nežino, kas čia per stebuklus daranti sėkla, kurią saujomis kemša visos gražuolės, jums papasakos pats Ričardas.

Sakykit, kuo gi jūsų produkcija ypatinga?

– Mūsų produktai visiškai natūralūs – tokie, kokie buvo valgomi prieš daug daug metų. Jei jums svarbu, kad maistas nebūtų prifarširuotas chemijos, galėsite būti tikri, jog valgote natūralų-ekologišką-sveiką produktą.

– Kaip sugalvojote, kad visuomenei reikia tokių sveikuoliškų produktų? Ar nepabijojote, kad Lietuvoje neatsiras tokių sveikos gyvensenos entuziastų?       

– Viskas prasidėjo nuo to, kai supratau, kad maistas turi duoti jėgų, o ne jas atimti, ir po metų žaliavalgiavimo, kai pažinau savo kūną, supratau, ko reikia, nusprendžiau pasiūlyti kitiems tai, ką jau pats ilgą laiką valgau. Džiugu, kad Lietuvoje chia ir kanapių sėklos populiarėja tiesiog žaibišku greičiu.

– Atsiras sakančių, kad „kas čia per įmantrios sėklos, neaišku, kaip jas valgyti“. Gal galite papasakoti, kaip tinkamai jomis gardinti patiekalus?

– Chia sėklas galima valgyti ir vienas – kaip maisto papildą (patartina užpilti iš vakaro vandeniu ir išbrinkinti). Tačiau daugelis mėgsta jomis skaninti įvairius patiekalus: berti į padažus, salotas, įmaišyti į įvairių kepinių tešlą. Būkite visiškai ramūs – šios sėklos patiekalo skonio nesugadins, nes yra, galima sakyti, beskonės. Jos tik suteiks daugiau maistinės vertės. Sėklos puikiai tinka padažams ar salotoms pagardinti, taip pat gali būti naudojamos kaip priedas saldžiuose desertuose. Tačiau stenkitės jų nepadauginti, per perą rekomenduojama suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą sėklų.

– O kaip jas mirkyti?

– Chia sėklos sugeria 9–12 kartų daugiau vandens nei pačios sveria. Sėklos išbrinksta maždaug per 10 minučių, tad tikrai nesugaišite daug laiko, kai norėsite jomis pagardinti mėgstamus patiekalus.

– Lieknos Bitės puikiai žino, kad chia sėklos puikiai tinka tiems, kurie svajoja padailinti kūno formas, tačiau mums, kaip ir daugeliui kitų skaitytojų, pirmoje vietoje – sveikata. Tad kokia ispaninio šalavijo nauda mūsų organizmui?

– Gali būti sunku patikėti, tačiau chia sėklos turi daug daugiau maistingųjų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų, pavyzdžiui, 6 kartus daugiau kalcio ir 9 kartus daugiau fosforo nei karvės piene, 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose, 2 kartus daugiau kalio nei bananuose, 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose. O kur dar faktas, kad jos prilygsta žuvų taukų vartojimui, mat turi 8 kartus daugiau omega-3 nei lašiša.

Jei esate iš tų, kuriuos kankina nuolatiniai pilvo skausmai ir pūtimas, chia sėklos gerina organizmo veiklą ir išvalo virškinamąjį traktą. Jos lyg mūsų organizmo šluota.

– Gal su mūsų skaitytojomis pasidalintumėte kokiu greitu receptuku?

– Žinoma. Aš jį juokais vadinu greičiau nei greitai, sveikiau nei sveikai.

REIKĖS (dviem porcijom):

2 š. chia sėklų;

1 banano;

100 g mėgstamų uogų;

tiek, kiek patinka, špinatų;

100 ml kanapių pieno (bet tinka ir vanduo);

šaukštelio medaus.

GAMINIMAS:

Viską dėkite į mikserį ir gerai išplakite.

andė. Ir tikrai – skanu, vasariškai gaivu, suteikia energijos ir labai greitai pagaminama.

Jei ir jūs norite išbandyti kuo įvairesnių patiekalų su chia sėklomis, galite kreiptis į mūsų draugą Ričardą, jo pardavinėjamomis chia sėklomis visada esame labai patenkintos.

Ričardo tel. nr.: +37064595091, el. paštas: ricardas.slv@gmail.com

Daugiau informacijos apie produktus rasite: www.fb.com/Sveikiproduktai

Chia sėklų gerbėjos,

Lieknos Bitės