
Šiandien savo virtuvėje jaučiuosi įkvėpta. Iš orkaitės sklinda dieviškas rozmarino aromatas, o keptuvėje smagiai čirška grybukai. Negaliu atitraukti akių nuo tobulo gražumo šviežių daržovių, kurios suguls į mano lėkštę ir nuo prieskonių, kuriuos šį kartą norisi ne tik uosti ir ragauti, bet ir gėrėtis. Bet apie viską nuo pradžių.
Mes, Lieknos Bitės, mėgstame gaminti ne tik sveikus, bet ir skanius bei madingus patiekalus, juk laikai, kai sveikuoliai valgydavo vienus grikius jau senai praeity. O kur pasisemsi geresnių idėjų nei iš virtuvės šefo? Tad mokėmės ir mes, ir jus supažindiname su madingiausiomis itališkomis naujienomis, kurias mums pristatė charizmatiškasis italų šefas Gian Luca Demarco:

Daržovės ir dar kartą daržovės
Kartu su sveikos gyvensenos kultu, šį sezoną itin madingi patiekalai tik iš daržovių ir augalinių ingredientų. Šio sezono maisto madų tendencijų esmė – grįžti prie natūralesnės mitybos, kurioje dominuoja šviežios daržovės, vaisiai, natūralūs produktai ir kuo mažiau perdirbto maisto.
Vienas ryškiausių ingredientų, kurio populiarumas neketina trauktis ir šią vasarą – avokadas. Jį sutiksime ne tik gardinant salotas, bet ir ruošiant makaronų padažus ar net desertus. Tai labai universalus produktas, galintis pakeisti daugeli kitų mums įprastų skonių, – avokado subtilybes vardija G. L. Demarco.

Netradiciniai ir įdomūs makaronai
Per pastaruosius porą metų makaronų patiekalų populiarumas buvo kritęs, nes porcijos didėjo, o žmonės vis labiau ėmė skaičiuoti kalorijas. Tačiau šiandien populiarėja ir sveikesnės šio itališko patiekalo versijos. Tai lemia makaronų grįžimą į populiariausiųjų gretas, – teigė šefas.
Natūralūs prieskoniai
Itališka virtuvė neįsivaizduojama be prieskoninių žolelių, kurios pagardina kiekvieną patiekalą. Šiandien populiarėja įvairūs prieskonių mišiniai, kurie pasižymi natūralia sudėtimi ir yra iš ingredientų, kurie gerai pažįstami kiekvienam mėgstančiam gaminti.
Ši tendencija atsispindi ir Lietuvoje, pavyzdžiui „Maggi“ šį sezoną pristatė prieskonių mišinių seriją su stambesniais džiovintų daržovių, prieskoninių žolelių gabaliukais ir žiupsneliu jūros druskos. Juose naudojami tik visiems gerai pažįstami ingredientai, tokie kaip rozmarinai, česnakai ar paprikos. Tarp populiariausių prieskonių šį sezoną bus ir įvairios sėklos, tokios kaip chia, kanapės ar linų sėmenys. Būtent šie ingredientai dominuoja vasaros populiariausiųjų sąraše, – prieskonių tendencijas vardijo virtuvės šefas.

Įvairių skonių balzamiko actas
Gardinti patiekalus balzamiko actu darosi vis labiau madinga. Šis patiekalų gardinimo būdas dažnai pakeičia riebius majonezinius padažus. Populiarėja tokios balzamiko acto variacijos kaip granatų, braškių ar net apelsinų balzamikas, kuris ypač tiks gardinant vasariškus patiekalus, – sako G. L. Demarco.
Nduja pasta
Ndujos dešra arba kitaip – pasta – vis dažniau sutinkama įvairiuose makaronų ir picų patiekaluose restoranuose visame pasaulyje. Anot G. L. Demarco, ji bus madinga šią vasarą ir Lietuvoje. „Nduja – kiek kitokio tipo dešra, negu mums įprasta sutikti lietuviškoje virtuvėje: ji gali būti ir tepamos konsistencijos. Todėl ji labai universali ir tinkama įvairiems patiekalams, net ir salotoms“, – teigia virtuvės šefas.
Mėsos kukuliai

Mėsos kukuliai – tai maisto tendencija, kuri itin išryškėjo dėka populiarėjančio gatvės maisto. Tačiau šią vasarą mėsos kukulius sutiksime ne tik su įprastu pomidorų padažu, bet ir tokiuose patiekaluose kaip picos, lazanijos ar net salotos.
Išbandėme ir mes naujuosius „Maggi“ prieskonius, na, mėgstame gi kišti nosį visur, kur tik randame sveikesnių naujienų – ir likome nustebintos! Tiesa pasakius, labai dažnai vaikščiodama pro parduotuvių lentynas vis svarstau, kada gi bus pradedama gaminti daugiau produktų, kurių sudėtis natūrali, bet kurie vis tiek pasižymi puikiomis skoninėmis savybėmis. Bet šie – būtent tokie! Nuostabaus aromato, išskirtinio skonio ir vaizdo (jie neturi įprastinio prieskoniams smulkumo, tad esi tikras tuo, ką ragauji) bei plačiai pritaikomi. Raginame ir jus pabandyti ir siūlome receptą, kuriame šie prieskoniai idealiai derės.
PIKANTIŠKI MAKARONAI SU ARTIŠOKAIS IR AVOKADŲ PADAŽU
REIKĖS

300 g makaronų,
2 artišokų,
rozmarino šakelės,
MAGGI Persilado prieskonių mišinio,
2 svogūnų,
6 česnako skiltelių,
130 g alyvuogių,
2 avokadų,
200 g pievagrybių,
šakelės vyšninių pomidorų,
40 g graikinių riešutų,
40 g kietojo sūrio,
žaliosios citrinos.
GAMINIMAS
- Artišokus supjaustykite į keturias dalis, pabarstykite Persilado prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, kepkite orkaitėje su rozmarino šakele 20-25 min.
- Supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite su šlakeliu aliejaus. Kai apskrunda, į keptuvę sudėkite pjaustytas alyvuoges, pagardinkite rozmarinu ir Persilado prieskoniais. Sutrinkite avokadus ir sumaišykite su pakeptomis daržovėmis.
- Pradėkite virti makaronus.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite pusiau supjaustytus pievagrybius. Kai pievagrybiai beveik apskrunda, į keptuvę dėkite perpjautus pomidorus, leiskite kiek paskrusti. Gardinkite Persilado prieskoniais.
- Išlukštenkite iškepto artišoko minkštimą ir įmaišykite į daržovių padažą.
- Makaronus sudėkite į lėkštes, sumaišykite su padažu, ant viršaus dėkite grybus ir pomidorus, barstykite pasmulkintais graikiniais riešutais ir kietuoju sūriu. Patiekite su žaliosios citrinos gabalėliu.
Apsvaigusiomis nuo skonių galvomis,
Lieknos Bitės