Sveikos, mielosios, kurias, kaip ir mane, persivertęs iš vasaros į rudenį kalendoriaus lapas nuvijo ant patogios sofos, kur ir tesinori kiūtoti susivijus į antklodę. Žinoma, kai turi gausią šeimyną, ilgai taip nepatūnosi, tačiau atsigauti trumpą valandėlę tiesiog privaloma. Ir ne todėl, kad staiga atšalo ar užklupo lietingas oras, o todėl, kad per vasarą pasiilgome nerūpestingo ir jaukaus pasibuvimo namie be jokių sąžinės priekaištų, kad verčiau kvėpuoti grynu oru ar aktyviai leisti laisvalaikį.

Nors šiltnamis dar raudonuoja nuo pomidorų derliaus, mano mintyse jau sukasi planai apie tai, ką veiksiu šaltąjį sezoną: daiginsiu šviežius daigelius, kepsiu duoną, raugsiu daržoves. Toks jau mano būdas, kad norisi daryti viską žingsniu į priekį. Jau ir šeimai ruošiami patiekalai tapo gerokai sotesni, o tuos, kuriuos ruošiu lieknus, papildomai, norėdama suteikti daugiau maistinės vertės, gardinu ypač tyru, šalto spaudimo aliejų, kurį, jei paisome sveikos mitybos piramidės, turėtume naudoti kasdien. Todėl šiandien duagiau kalbame apie būtent jį.

Itin pamėgau sicilietišką alyvuogių aliejų, kur kiekviena rūšis yra itin charakteringa ir aukštos kokybės, juk alyvuogėms derėti taip svarbu pakankamas saulės ir šilumos kiekis, kurio taip trūksta mums. Ne mažiau svarbu ir tai, kaip alyvuogės apdorojamos, ar jos panaudojamos per 24 valandas po surinkimo, ar stovėdamos nesušyla.

Ar žinojote, kad renkantis alyvuogių aliejų visiškai nereikalinga vertinti jo spalvą, sodrumą, nes jis gali būti visoks, svarbiausia susitelkti į kvapo ir skonio savybes. Beje, neturėtumėte išsigąsti ir kartumo, jaučiamo ragaujant alyvuogių aliejų, kuris tikrai nėra prastas jo požymis, netgi atvirkščiai.

Mes ypač pamėgome „Arke“ alyvuogių aliejaus rūšis (perkame jau ne kartą patikrintoje www.oliveta.lt parduotuvėje), jos kiekviena skirtinga, tačiau kartu pasižymi itin aukšta kokybe. Ar kada bandėte prieš pilant aliejų trumpam užsimerkti ir įkvėpti jo kvapo? Uodžiant šiuos aliejus nustebsite įkvėpę itin ryškaus pomidorų kvapo (man iš visos skonių gamos jis ryškiausias), ir pajusite labai malonų, švelnų skonį ir vos juntamą kartumą, tačiau tokį subtilų, kad nepastebės vaikai, juk jiems patiekalus taip pat gardinu šiuo ypatingu aliejumi (jų patiekalams labiausiai mėgstu naudoti „Arke Bio“ ekologišką aliejų).

Alyvuogių aliejų pilu ne tik ant salotų, į košes, tačiau juo kartais keičiu ir kitus mums įprastus ingredientus. Labai mėgstu gaminti kukurūzų burbuoles, kurias gardinu ne sviestu, o šiuo tyru aliejumi. Skonis fantastiškas, o receptas labai paprastas!

REIKĖS

4 burbuolių,

šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus,

druskos.

GAMINIMAS

  1. Burbuoles išvirkite garuose, paprastai užtrunka apie 30 minučių.
  2. Išvirusias dar karštas burbuoles patepkite aliejumi ir pabarstykite druska.

Patiekalas nepaprastai gardus, juo mėgaujamės kiekvieną vasarą ir rudenį. O patiems didžiausiems smaližiams turiu ir saldžią alternatyvą – išvirusias burbuoles patepu geros kokybės medumi.

www.oliveta.lt parduotuvėlėje tiek rūšių, kad sunku ir išragauti: pavyzdžiui, akacijų medus niekada nesikristalizuos, tad bus patogu naudoti įvairiems salotų padažams, o vyšnių žiedų medus (juo ir gardinau burbuoles) turi ypatingą vaisinį aromatą ir skonį.

Pietietiški linkėjimai,

Lieknos Bitės