Drauge su kita Bite jau netrumpą laiko tarpą tęsiame kelionę po beglitimio maisto ir pieno alternatyvų atradimus. Jau praktiškai nusistovėjo tokia tvarka, kad vieną kartą per savaitę leidžiu sau valgyti drauge su draugais įprastą picą ar pasičiumpu parduotuvėje ką tik iškeptą dar garuojančią bandelę, o kitomis dienomis sąžiningai laikausi sveikesnių principų. Įdomu, kuo pasikeitė mano savijauta? Na, jau praktiškai pamiršau, ką reiškia skrandžio deginimas ir „kylančios rūgšties“ jausmas, o oda bent jau nebėra varginama žaizdų, nors atopinis dermatitas mane vis dar stipriai vargina. Be to, vis rečiau pasiduodu greitoms pagundoms ir sąžiningai susipakuoju keliaudama į darbą sveikus pietus.

Ilgą laiką nepavyko rasti vienos svarbios pieno produktų alternatyvos: ką gi pilti į kavą, juk aš savo poilsio nebeįsivaizduoju be vėsios latės puodelio, matyt, prie to labiausiai pripratau vaikų auginimo metu, nes kavos gėrimo ceremonija beveik vienareikšmiškai vykdavo vaikų miego – mano poilsio metu. Išbandžiau tiek produktų, kad jau net nebegaliu suskaičiuoti, tad daviau sau paskutinį šansą: arba randu mėgstamą pakaitalą, arba braukiu latę iš savo valgiaraščio ir bandau priprasti prie tiesiog juodos kavos. Šiam paskutiniam eksperimentui užsisakiau 6 skirtingus pieno pakaitalų produktus iš www.livinn.lt ir pradėjau savo net kelias savaites trukusį eksperimentą.

Pirmiausia pradėjau nuo man įprastesnių produktų – migdolų ir avižų gėrimų. Kitų gamintojų jau buvau išbandžiusi ne vieną produktą, tad buvo įdomu palyginti su mano jau turima patirtimi. Radau vieną didelį skirtumą – šiuose nesijautė mane itin erzinančio saldumo, nors ir kitas alternatyvas visada rinkdavausi becukres. Smagu tai, kad šie gėrimai ekologiški ir ne tik be pridėtinių cukrų, bet ir apskritai natūralių cukrų juose labai mažai. Šie gėrimai man labai pravertė gaminant įvairius kepinius, kuriuose naudojamas pienas, ypatingai kepant vaflius ir blynus. Skonio skirtumo nepajuto net mano išranki šeimyna! Tačiau kavos balinti jais mano skoniui, deja, bet nepavyksta (tuo tarpu kita Bitė dalijosi, kad jai jie tiko net ir į kavą).

Vis dar neradusi to, ko ieškau, tęsiau savo kelionę ir išbandžiau produktus, kurių iki šio momento dar nebuvau išbandžiusi – augalinius kremus, kurie labai primena grietinėlę. Pirmasis, kurį išbandžiau – kokosų pienas kulinarijai. Pirma, ką pastebėjau – nuostabus aromatas! Antra, jis puikiai tinka įvairiems rytietiškiems patiekalams, makaronams su vištiena ar net desertams, aš jį panaudojau virdama saldžią ryžių košę su uogomis ir gavau labai gardų derinį. Tačiau kavai – jis visai netiko.

Sekantį išbandžiau Bešamelio padažą. Jis man be galo patiko! Su juo taip paprasta gaminti greitus patiekalus. Pavyzdžiui, išsiverdi makaronų, sumaišai juos su šiuo padažu, vos pašildai ir patieki su šviežiomis daržovėmis ir žolelėmis. Visi „greitukai“, kuriuos išbandžiau, puikiai pavyko. Tiesa, į kavą jo pilti net nebandžiau, nes neatrodė, kad taip su sūriais patiekalais derantis padažas gali tikti tokiam subtiliam reikalui.

Mano eksperimentas jau ėjo į pabaigą, kai ėmiausi bandyti migdolų kremą. Kadangi gamintojas teigė, kad jis tinkamas kavai ir arbatai balinti, nuo to ir pradėjau. Paragavus juo balintos kavos, nustebau, skonis buvo puikus, mano akys nušvito pirmą kartą paragavus kažko, kas tikrai labai panašu į mano mėgstamą kavą! Vienintelis minusas, kad vos stipresnę kavą jau gali „sutraukti“, tad gerti jau nebe taip malonu. Bet silpnos kavos mėgėjams – tobula!

Paskutinis mano išbandytas – anakardžių kremas, kuris, nevyniosiu ilgai į vatą, tapo mano surengto konkurso nugalėtoju. Jis nė karto nesutraukė jokio stiprumo kavos, o ir skonis tikrai labai panašus į tai, ko ieškojau. Nors kaina nėra labai maža už 200 ml pakuotę, tačiau gerdama vidutiniškai po du puodelius kavos per dieną, jo užtekau apytikriai 5 dienoms, nes produktas tikrai skalsus. Tikras įrodymas, kad pagaliau radau puikią alternatyvą buvo tai, kad netrukus mano šaldytuve atsirado 10 mažų šio produkto pakuočių, juk norisi jas pasiimti ir į darbą, ir keliaujant ilgesniam savaitgaliui į svečius ir labai nemalonu, kai tavo mėgstamo produkto ima ir pritrūksta.Vėsią late siurbčiojant,

Lieknos Bitės

 

2 KOMENTARAI

  1. Skamba skaniai:)
    Bet sudėtis anakardžių kremo – nežavi..
    Sudedamosios dalys: vanduo, anakardžiai* (7%), saulėgrąžų aliejus*, stabilizatoriai (gumiarabikas ir ksantano derva), jūros druska.
    Tik 7 proc. anakardžių..o 92 proc…