032

Mielos, tortų kepėjos ir valgytojos,

šiandien jums papasakosiu apie seną savo svajonę (gal ir skambiai pasakyta, bet tokio daikto jau kuris laikas labai norėjau savo virtuvėje) – pyragų ir tortų kepimo formą su dangčiu.

Neseniai atradome naują būdą apsipirkti nė kojos nežengiant iš namų –internetinį „Eshopwedrop“ puslapį, teikiantį prekių pristatymo paslaugą iš įvairiausių Europos parduotuvių. Būtent vienoje iš lenkiškų parduotuvių, su kuriomis bendradarbiauja šis puslapis, atradau kepimo formą su dangčiu. Kaina atrodė labai nedidelė (apie 24 zlotus), tad surizikavau. Po kelių pirmųjų kepimų, galiu drąsiai sakyti – prekė labai kokybiška ir visiškai pateisino mano lūkesčius.

022

020

Na, o jei paklausite, kam man tas dangtis kepimo formai? Tai, mielosios, galiu jums net dvi priežastis pasakyti. Pirmiausia – labai patogu, kai pyragą reikia dėti sustingimui į šaldytuvą. Nereikia jo apvynioti visokiomis plėvelėmis, kad neprisigertų kvapų. Uždėjai dangtį, ir viskas.

Antra priežastis – tai puikus būdas transportuoti savo skanėstus. Tai labai aktualu, kai pyragas ar tortas yra gana birus. Uždėjai dangtį, įsidėjai į mašiną, o svečiuose tortą (sveikut sveikutėlį) išpakuoji ir patieki. Žodžiu, tai daiktas, kuris, mano nuomone, gali palengvinti kiekvienos virtuvės fėjos gyvenimą.

Kalbant apie torto receptą, tai jis tikrai turi per pusę mažiau kalorijų, jei jį palyginsime su tradiciniu sūrio tortu. Paslaptis labai paprasta (mūsų jau ne kartą išbandyta) – graikiškas jogurtas. Jei norite dar lieknesnio varianto – sviestą keiskite bananu.

REIKĖS:

500 ml graikiško jogurto;

5 kiaušinių;

½ stiklinės rudojo cukraus (arba medaus);

200 g avižinių sausainių;

70 g ghee sviesto;

druskos;

2 v. š. kukurūzų krakmolo;

1 žaliosios citrinos;

1/2 geltonosios citrinos;

saujos spanguolių;

kokoso drožlių;

24 cm kepimo formos (mes savo svajonių kepimo formą su dangčiu užsisakėme per „Eshopwedrop“)

GAMINIMAS:

  1. Sausainius susmulkinkite su maistiniu trintuvu (arba bulvių trintuvu) ir sumaišykite su išlydytu sviestu. Masę dėkite į kepimo formą (jei ji pakankamai gera – jums neprireiks kepimo popieriaus apačioje), gerai sugrūskite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 5–10 minučių.
  2. Graikišką jogurtą sumaišykite su cukrumi, druska ir kukurūzų krakmolu. Viską gerai išplakite. Po vieną muškite kiaušinius – ir vėl labai gerai išplakite.
  3. Citrinas gerai nuplaukite, nutarkuokite odeles, išspauskite sultis. Odelės tarkius ir sultis supilkite į jogurto masę, viską dar kartą gerai išplakite.
  4. Jogurto masę pilkite ant torto pagrindo ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-ai minučių. Praėjus šiam laikui, kaitrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 45 minutes. Patikrinkite, ar pyragas iškepęs – pajudinus jis turėtų nevirpėti.
  5. Atvėsusį pyragą dėkite į šaldytuvą nakčiai. Prieš valgant – papuoškite spanguolėmis ir kokoso drožlėmis.

039

Savo atradimais mielai pasidalinančios,

Lieknos Bitės