3

Sveikos,

kaip toje visiems gerai žinomoje dainoje: rudenėja, jau rudenėja… 🙂 Rudenėja ir mūsų virtuvėse, tad šiandien vaišiname pyragu, kurio receptas atsidūrė žurnalo DEBESYS puslapiuose.

Kuo šis pyragas sveikesnis? Pirmiausia – jam naudojame ne cukrų, o medų. Antra – gausiai jį pagardinome maistingaisiais riešutais, riešutų sviestu (jį galite lengvai pasigaminti namuose), obuoliais ir goji uogomis. Taigi, mažiau „nuodėmingų“ ingredientų ir daugiau sveikuoliškų – štai toks Lieknų Bičių kvapnusis pyragas, idealiai tinkantis rudeninėms popietėms prie puodelio šaltalankių arbatos.

REIKĖS PAGRINDUI:

100 g medaus

3 kiaušinių

150 g sviesto

150 g miltų

2 a. š. kepimo miltelių

200 g riešutų sviesto

3 didelių obuolių

30 g goji (dygliuotojo ožerškio) uogų

PYRAGO VIRŠUI:

50 g lazdyno riešutų

1 arb. š. cinamono

1 valg. š. medaus

20 g sviesto

20 g goji (dygliuotojo ožerškio) uogų

GAMINIMAS:

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą, palaikytą kambario temperatūroje, sumaišykite su medumi, įmuškite kiaušinius, dėkite riešutų sviestą. Viską gerai išmaišykite su elektriniu plaktuvu. Pamažu į masę berkite miltus. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis. Obuolius įmaišykite į tešlą. Berkite goji uogas ir dar kartelį labai gerai išmaišykite.

Lazdyno riešutus peiliu pasmulkinkite ir maždaug 5 minutes pakepkite kaitrioje keptuvėje, leiskite jiems atvėsti. Iš pyrago viršui skirtų ingredientų pagamink trupinius, juos tolygiai paskirstyk ant pyrago viršaus. Kepimo formą išklokite kepimui skirtu popieriumi, patepkite jį sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C, dėkite pyragą ir kepkite maždaug 45 minutes. Leiskite jam pravėsti ir dekoruokite cukraus pudra, goji uogomis bei lazdyno riešutais.

4

Aukso spalva nubučiuotų lapų ir šiltų vakarų įsivyniojus į pledą su karštos arbatos puodeliu išsiilgusios,

Lieknos Bitės