Atsiradus vaikui, mūsų šeimoje bent vienos iš savaičių vakarienės patiekalu tapo varškės apkepas. Ilgai eksperimentavau, kol suradau tobulą receptą. O reikalavimai jam buvo paprasti: kuo minkštesnis, puresnis, tačiau ne „tęžtantis“ (išlaikantis formą). Kitas svarbus kriterijus – jokio pridėtinio cukraus.
REIKĖS:
3 kiaušinių;
4 v. š. skysto medaus;
500 g varškės (mes naudojome 9%);
100 g speltos manų kruopų;
50 ml pieno;
40 g tirpinto sviesto;
druskos;
2 a. š. cinamono;
kelių gvazdikėlių;
2 obuolių
GAMINIMAS:
- Baltimus atskirkite nuo trynių. Baltimus išplakite iki standžių putų ir pamažu įmaišykite medų (jis putas sumažins, ko nepadarytų cukrus, tačiau mes patiekalams, kuriuos valgo vaikai, stengiamės pridėtinio cukraus nenaudoti).
- Trynius išplakite, sumaišykite su pertrinta varške, pilkite sviesta, manų kruopas ir pieną. Masę gerai išmaišykite, ja pagardinkite druska.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite griežinėliais, ant jų berkite cinamoną ir iki miltų sutrintus gvazdikėlius. Gerai išmaišykite.
- Baltymus pamažu su šaukštu įmaišykite į varškės masę.
- Į sviestu pateptą formą pilkite tešlą, ant viršaus, pusiau įspaudžiant į vidų, dėliokite obuolio riekeles. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 50 minučių.
- Patiekite su šviežiomis uogomis (mūsų – šaldytos) ir graikišku jogurtu. Skanaus!
P.S. Ne mažiau nei gardūs patiekalai mus žavi ir įkvepia originalūs, išskirtiniai rankų darbo indai, kuriuos radome DiDeco.
Sočias šeimos vakarienes mėgstančios,
Lieknos Bitės