060.JPG

Sveikos gyvos, be saldumynų neišsiverčiančios Lieknų Bičių draugės,

kur buvęs, kur nebuvęs, ant mūsų stalo vėl karaliauja nuostabaus skonio pyragas. Čia kaip visada – mūsų valgiaraštį mažumėle reguliuoja jo didenybė oras. Kai saulė žeme ritinėjasi – norisi gaivių patiekalų, kuriuose dominuoja žalios daržovės, uogos ir vaisiai. Na, o prasidėjus lietaus ir vėjo siautėjimui – prisimenu, kad turiu orkaitę. 🙂

Gal mažumėle ir rudeniškas šis pyragas, tačiau kas geriau nei tokie desertai gali praskaidrinti niūrias vasaros dienas. Man šiame skanėste idealiai dera šlapia konsistencija, nerealus kvapas ir saldžiarūgštis skonis.

Na, o kalbant apie kalorijas – tai tikrai nėra labai pavojingas desertas. Kelios mūsų gudrybės: atsisakėm pyragams įprasto cukraus, nenaudojom baltų miltų, negardinom jo grietine, tačiau pridėjom avižinių dribsnių, varškės, bananų ir obuolių. Tiks ir patiks net ir toms, kurios labai skrupulingai prižiūri savo figūros linkius.

REIKĖS:

350 g varškės;

6 vidutinio dydžio obuolių;

2 kiaušinių;

2 bananų;

4 v. š. graikiško jogurto;

100 ml pieno;

2 v. š. kukurūzų miltų;

4 v. š. avižinių dribsnių su sėlenomis (galima ir paprastų avižinių dribsnių);

1/2 citrinos;

1 a. š. kepimo miltelių;

migdolų drožlių;

2 v. š. medaus;

1 a. š. cinamono.

GAMINIMAS:

Pyragui ruoštis teks pradėti maždaug dieną ar pusdienį prieš. Keturis obuolius nulupk, išimk sėklas, supjaustyk į keturias dalis ir minėtam laikui pamerk į vandenį, kuriame prieš tai ištirpink medų. Kaip praeis bent pusdienis, obuolius supjaustyk nedideliais gabalėliais. Greta į dubenį dėk sutrintus bananus, įmušk kiaušinius, pilk jogurtą, pieną, miltus, avižinius dribsnius, varškę, kepimo miltelius. Tegul masė pastovį bent pusdienį, kad viskas suminkštėtų. Įspausk citrinos sulčių. Jei tešla bus labai kieta, įpilk dar pieno. Jei viskas gerai – masę pilk į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant viršaus išdėliok riekelėmis supjaustytus likusius (sirupe nemirkytus obuolius). Pyragą kepk apie 1 val. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prabėgus šiam laikui, ant pyrago pilk išmaišytą migdolų, tirpinto medaus ir cinamono masę. Dar pakepk 10–15 minučių. Namiškių prie šio pyrago nereikia kviesti, pajutę kvapą jie patys atidunda. 🙂

P. S. Šis pyragas, kol dar karštas, idealiai tinka su naminiais ledais.

Cinamono ir obuolių kvapo pakerėtos,

Lieknos Bitės