023

Sveikos,

ar jau jaučiate artėjantį savaitgalį? Mes, atrodo, jį net užuodžiame. Ne tik lauke, nes gamta taip stipriai priešinasi ponuliui rudeniui, ir visu stiprumu demonstruoja dar vasarišką grožį, bet ir virtuvėse. Aš turiu tokią kulinarinę tradiciją – penktadieniais kepu savaitgaliui skanėstus. Nuo pyragų ir tortų… iki sveikuoliškų sausainių ar keliais žingsniais mažiau nuodėmingų keksiukų.

Taip nutiko ir šiandien. Tik keksiukai bus mažiau vasariški nei oras, mat pagaminti iš moliūgo. Jo šiais metais turiu tiek daug, kad gaminu, gaminu, gaminu… sriubas, apkepus, troškinius, blynus ir net saldumynus. Neatspyriau pagundai juos pagardinti ir riešutais. Man jie pats tikriausias rudens maistas: ir kaip ingredientas kituose patiekaluose, ir kaip sveikas užkandis.

REIKĖS:

0,5 kg moliūgo;

2 kiaušinių;

100 g mėlynių (ar kitų rūgščių uogų);

50 g sviesto;

200 ml graikiško jogurto;

150 g tirpinto medaus;

1 a. š. cinamono;

1 a. š. kardamono;

2 a. š. kepimo miltelių;

200 g speltos miltų (galite naudoti ir kitokius)

Glaistui:

pusės citrinos sulčių;

3 a. š. cukraus pudros;

100 g lazdyno riešutų (mes naudojome „Arimex“);

kokoso drožlių

 GAMINIMAS:

  1. Paruoškite moliūgą: nulupkite, išimkite sėklas ir sutakuokite.
  2. Dabar pagaminkite tešlą: sviestą kelias minutes pašildykite, įmuškite kiaušinius, supilkite skystą medų, graikišką jogurtą. Viską gerai išmaišykite elektriniu plaktuvu.
  3. Į masę berkite cinamoną ir kardamoną.
  4. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliai. Berkite juos į jau paruoštą tešlą. Viską gerai iki vientisos masės išmaišykite. Supilkite moliūgo tarkius bei mėlynes ir vėl gerai išmaišykite.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, keksiukus pilkite į tam skirtas formas ir dėkite kepti maždaug 35–40 minučių.
  6. Dabar galim paruošti traškiąją plutelę: išspauskite citrinos sultis, į jas berkite cukraus pudrą ir susmulkintus lazdyno riešutus.
  7. Kai keksiukai iškeps, maistiniu šepetėliu tepkite traškios plutelės glajų. Pabarstykite kokoso drožlėmis. Tegul keksiukai dar kokias 15 minučių ramiai pabūna, o jau tada skubėkite ragauti. Skanaus!

028

Į rudenį su saldžia amunicija žengiančios,

Lieknos Bitės