026.JPG

Sveikos, mūsų kulinarinių eksperimentų puslapio gerbėjos,

šiandien į mūsų kiemus atėjo šventė – mat tik prabudusios ryte pamatėme – jūsų feisbuke jau 9000! Nerealus jausmas aplanko, kai žinai, kad gamini ne tik sau bei artimiesiems, bet ir visam būriui draugų. Gerai, kad jau vakar pradėjome ruoštis šiai progai. Iš šaldytuvo traukiame ir jus vaišiname mūsų jau labai seniai pamėgtu ir „n“ kartų išbandytu graikiško jogurto tortu.

Jis būtent toks desertas, kokį mėgsta Lieknos Bitės. Nėra visiškai šventas ir nekaloringas, tačiau gerokai lieknesnis už daugelį pyragų bei tortų. Pastebėjome, kad jis dabar labai „ant bangos“, mat ne viena maisto blogerė jį siūlo. Mūsų išskirtinis tuo, kad pagardintas aguonomis. Jei neturime aguonų – tai tiesiog perkame sausainius su jomis.

Jau galėsime imtis darbų, tik dar keli pagiriamieji žodžiai mūsų mėgstamam graikiškam jogurtui. Šis jogurtas turi daugiau baltymų nei mums įprastas jogurtas, todėl jis labai naudingas sportuojantiems žmonėms, kurie nori padidinti raumenų masę. Taip pat graikiškame jogurte randama padidinta koncentracija organizmui naudingų bakterijų – probiotikų. O svarbiausia, kad jis turi nedaug kalorijų, mažai cukraus, daug baltumų. Todėl tai idealus maistas saugantiems savo figūros linkius. Tiesą sakant, Lieknų Bičių namuose šis jogurtas taip prigijo, kad visam laikui išstūmė grietinę. Dabar visus patiekalus gardiname tik su graikišku jogurtu.

REIKĖS (pagrindui):
1 pakelio sausainių (mes naudojome „Gaidelio“);
1 v. š. aguonų;
100 g tirpinto sviesto;

2 v. š. tirpinto medaus.

Įdarui:
4 kiaušinių;
2 v. š. tirpinto medaus;

1 v. š. kukurūzų krakmolo;
600 g graikiško jogurto (kadangi gaminome ne pirmą kartą, pastebėjome, kad kuo jis mažiau riebus – tuo pyragas skanesnis);

žiupsnelio druskos;

½ citrinos sulčių.

Papuošimui:

jūsų mėgstamų šviežių uogų.

GAMINIMAS:

  1. Sausainius susmulkinkite iki trupinių (geriausia – su elektriniu smulkintuvu), juos suberkite į dubenį, pilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą, supilkite medų ir aguonas, viską išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Iš sausainių trupinių kepimui skirtoje formoje suformuokite torto pagrindą. Dėkite kepti maždaug 15-ai minučių, kol jis įgaus formą, taps tvirtas.
  3. Pagrindą išimkite iš orkaitės palikite atvėsti.
  4. Tuo metu galite pasiruošti torto įdarą. Gerai išplakite kiaušinius, supilkite medų, kukurūzų krakmolą, supilkite jogurtą, įspauskite citrinos sulčių. Plakite, kol gausite vientisą masę.
  5. Šią masę pilkite ant atvėsusio pagrindo. Kepimo indą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug valandą. Ar tortas yra iškepęs, matysite lengvai jį pajudinus – šonai turėtų būti tvirti.
  6. Kai tortas atvės, neskubėkite jo valgyti – mat skonis bus dar toks vidutinis. Dėkite jį nakčiai ar net visai parai į šaldytuvą. Jam šaltai pastovėjus, puoškite mėgstamomis uogomis (kadangi dabar mėlynių sezonas – tai mes gardinome būtent jomis).

029.JPG

Jūsų geriausios draugės virtuvėje,

Lieknos Bitės