dsc00607Aš save vadinu „miltine“, nes tikrai labai labai mėgstu įvairias bandeles, pyragėliu, pyragus, tortus. Žodžiu, viską, ko pažadėjau šiais metais mažinti. Pirmasis žingsnis – tradicinius baltus miltus keičiu į įvairias jų alternatyvas. Labiausiai man patinka avižinių dribsnių miltai arba riešutų miltai. ARBA… Jų derinimas. Šiandien jums siūlau išbandyti būtent tokį pyragą, kuris toks lyg ir tradicinis, nes vieni pagrindinių ingredientų – obuoliai bei varškė, tačiau ir šiek tiek „modernus“, nes kvietinių miltų čia nėra.

REIKĖS:

300 g avižinių pilno grūdo dribsnių;dsc00599

250 g migdolų (mes renkamės „Arimex“);

1 kiaušinio;

1 a. š. Kepimo miltelių;

Druskos;

100 ml medaus;

50 g sviesto;

50 g karijų riešutų (mes renkamės „Arimex“)

3 a. š. cinamono;

1 a. š. vanilinio cukraus;

500 g varškės;

3-4 obuolių;

50 ml augalinio pieno (aš naudojau migdolų pieną)

GAMINIMAS:

  1. Įjunkite ir iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Pasiruoškite kepimo formą, geriausia – išklokite ją popieriumi.
  2. Avižinius dribsnius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki miltų.
  3. Migdolus su šlakeliu vandens taip pat dėkite į maistinį smulkintuvą ir sumalkite iki miltų
  4. Avižinių dribsnių, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską, 1 a. š. cinamono sumaišykite. Į miltus dėkite gabalais kapotą sviestą, pilkite ištirpdytą medų (50 ml) ir viską pirštais išmaišykite iki trupinių masės. Saujelę tešlos atidėkite, o visą kitą berkite į kepimo skardą ir paskirstykite bei suspauskite. Dėkite 10 minučių kepti į įkaitintą orkaitę.
  5. Pagrindui iškepus, jį palikite pravėsti.
  6. Dabar laikas gaminti įdarą. Varškę, kiaušinį, pieną, likusį medų, vanilinį cukrų išmaišykite iki vientisos kremo konsistencijos. Obuolius nulupkite, išvalykite, supjaustykite gabaliukais, pabarstykite cinamonu ir įmaišykite į varškės masę.
  7. Varškės masę pilkite į skardą ant pagrindo.
  8. Karijų riešutus patrupinkite ir įmaišykite į atidėtą tešlos saujelę. Masę trupinkite ant varškės sluoksnio. Tegul trupiniai pasiskirsto ant viso pyrago.
  9. Pyragą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 40 minučių. Kai iškeps, neskubėkite jo valgyti, tegul bent 15-20 minučių ramiai pastovi.dsc00617

Linkiu ir jums ne atsisakyti savo mėgstamu patiekalų, o bandyti juos paversti sveikesniais,

Lieknos Bitės