Vienas tradicinių patiekalų, be kurio daugelis neįsivaizduojame šventinio Kūčių stalo – kūčiukai. Šį kartą bandėme juos paversti bent šiek tiek sveikesniais: cukrų pakeitėme medumi, o dalį baltų miltų – pilno grūdo avižiniais dribsniais. Kūčiukai pavyko purūs, kvapnūs ir tikrai labai gardūs.
REIKĖS:
300 ml pieno;
10 g sausų mielių;
4 v. š. skysto medaus;
3 v. š. aguonų;
4 v. š. aliejaus
žiupsnelio trintų gvazdikėlių;
200 g pilno grūdo avižinių dribsnių (mes naudojome „Dobele“);
300 g miltų
GAMINIMAS:
- Pieną pašildykite, bet neužvirkite, į jį berkite mieles, pilkite medų ir viską gerai išmaišykite. Palikite bent 15 minučių, kol mielės supūtos.
- Avižinius dribsnius susmulkinkite iki miltų (mes dedame į maistinį smulkintuvą
), juos sumaišykite su miltais, aguonomis.
- Miltų masę, pieną ir aliejų sumaišykite iki vientisos masės. Ją gerai iškočiokite ir palikite pastovėti šiltai bent kelias valandas.
- Tešlą dar kartelį gerai iškočiokite, formuokite pailgas juosteles ir jas supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Kūčiukus dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 10–12 minučių.
Šventėms ruoštis kviečiančios,
Lieknos Bitės