Vienas tradicinių patiekalų, be kurio daugelis neįsivaizduojame šventinio Kūčių stalo – kūčiukai. Šį kartą bandėme juos paversti bent šiek tiek sveikesniais: cukrų pakeitėme medumi, o dalį baltų miltų – pilno grūdo avižiniais dribsniais. Kūčiukai pavyko purūs, kvapnūs ir tikrai labai gardūs.

REIKĖS:

300 ml pieno;

10 g sausų mielių;

4 v. š. skysto medaus;

3 v. š. aguonų;

4 v. š. aliejaus

žiupsnelio trintų gvazdikėlių;

200 g pilno grūdo avižinių dribsnių (mes naudojome „Dobele“);

300 g miltų

GAMINIMAS:

  1. Pieną pašildykite, bet neužvirkite, į jį berkite mieles, pilkite medų ir viską gerai išmaišykite. Palikite bent 15 minučių, kol mielės supūtos.
  2. Avižinius dribsnius susmulkinkite iki miltų (mes dedame į maistinį smulkintuvą), juos sumaišykite su miltais, aguonomis.
  3. Miltų masę, pieną ir aliejų sumaišykite iki vientisos masės. Ją gerai iškočiokite ir palikite pastovėti šiltai bent kelias valandas.
  4. Tešlą dar kartelį gerai iškočiokite, formuokite pailgas juosteles ir jas supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Kūčiukus dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 10–12 minučių.

 

Šventėms ruoštis kviečiančios,

Lieknos Bitės