Vis dažniau desertus į savo valgiaraštį įtraukiu tik kartą į savaitę, bet tą kartą mėgaujuosi kokiu ypatingu gardėsiu, kuris primena vaikystę ar yra išskirtinai gardus. Nuo mažumės dievinu vaisiais apdėliotas ir plikytu kremu įdarytas tartaletes. Nors tą kartą per savaitę ir leidžiu sau suvalgyti nuodėmingesnį desertą, tačiau aš nebūčiau aš, jei kepdama jį neįdėčiau bent saujelės sveikesnių ingredientų. Tėvo dienos proga dalinuosi puikiu desertu, kurio vanilės aromatas ir kepintų riešutų traškus padas tiesiog užburia.

REIKĖS

Padui:

250 ml įprastų kvietinių miltų,

50 ml smulkių avižinių dribsnių (aš naudojau greitai išverdančius „Dobele“ dribsnius),

75 ml smulkiai trintuvu sukapotų pakepintų žemės riešutų,

9 v.š. sviesto,

kelių šaukštų rudojo cukraus,

žiupsnelio druskos.

Kremui:

3 kiaušinio trynių,

500 ml pieno,

vanilinio cukraus,

kelių šaukštų rudojo cukraus,

50 g krakmolo,

vaisių papuošimui.

GAMINIMAS

  1. Paruoškite riešutus: žemės riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir, nuvalę luobeles, smulkintuvu sukapokite smulkiai, tačiau ne iki miltų,
  2. Sudėkite likusius pagrindo ingredientus ir gerai ištrinkite rankomis iki vientisos masės, ja išklokite apvalaus kepimo indo dugną ir suformuokite vos aukštesnes sieneles. Kepkite 15 min. 180 laipsnių temperatūroje. Kepimui rinkitės kietą kepimo skardą, tvirtu pagrindu, nes tartaletės dugną bus gana sunku išimti dėl trapumo, tad aš tiesiog patiekiau su pagrindu ant kurio kepiau.
  3. 250 ml pieno išplakite su kitais kremo ingredientais, o kitą dalį pieno užvirkite. Kai pienas užvirs, nukelkite nuo kaitros ir lėtai pilant ir plakant, supilkite pieno plakinį. Kelkite kremą ant lėtos kaitros ir maišant virkite dar kelias minutes, kol kremas sutirštės. Kremą supilkite ant pagrindo ir pastatykite į šaldytuvą atvėsti.
  4. Paruoštą pyragą puoškite šviežiomis braškėmis ir vynuogėmis.

Visiems mylimiausiems tėčiams,

Lieknos Bitės