008

Labas rytas suraitytas!

Pagaliau į mūsų kiemus ir širdis grįžo saulėtoji vasara. Stengiasi, lepina mus, dalina saulės spindulius ir, atrodo, jau niekada nepasitrauks. Tačiau apie artėjantį rudenį geriausiai man primena daržo ir sodo gėrybės. Štai pas močiutę kaime tiesiog neįmanoma nepastebėti jos išpuoselėtų medžių, nuo kurių vaisiai tiesiog svyra. Griebiau krepšį ir prisiskyniau obuolių bei kriaušių. O ką su šiuo gėriu nuveikus?

Pirmiausia,  aišku, juos valgome žalius. Mūsų šeimynai tai pats geriausias užkandis. Tačiau jų tiek daug, kad kur jau čia suvalgysi. Nusprendžiau išbandyti draugės Veronikos rekomenduotą pyrago receptą. Dabar galiu jį ir jums siūlyti, nes skonis tikrai labai geras. O mano vyras plojo katučių, kad šis desertas minkštas ir drėgnas, kokius jis mėgsta.

Aišku, jis nėra labai dietiškas ir bitiškas, tačiau, manau, su saiku juo galima pasimėgauti. Tiesa, tikrąjį receptą kiek transformavau, mat mano draugė naudoja cukrų ir grietinę, o aš į pagalbą pasikviečiau savo mylimus medų bei graikišką jogurtą.

REIKĖS:

5 kiaušinių;

3 kriaušių;

3 obuolių;

3 v. š. graikiško jogurto;

130 g sviesto;

150 g medaus;

150 g miltų;

1 a. š. kepimo miltelių;

druskos;

3 a. š. cinamono;

50 g migdolų riekelių.

GAMINIMAS:

  1. Obuolius ir kriaušes nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, pabarstykite cinamonu, apšlakstykite maždaug 40 g tirpinto medaus ir dėkite į nedidelė puodą. Kokias 10 minučių ant nedidelės kaitros patroškinkite iš abiejų pusių, kad suminkštėtų,
  2. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su medumi, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite.
  3. Dėkite graikišką jogurtą ir dar kartą viską gerai išmaišykite.
  4. Sumaišykite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Juos berkite į kiaušinių masę. Viską išmaišykite.
  5. Kepimo formą išklokite popieriumi (būtinai tai padarykite, nes gali pribėgti skysčio), išdėliokite obuolius ir kriaušes, pilkite tešlą, ant viršaus išdėliokite pusę obuolio ar kriaušės, pjaustytos riekelėmis (jų apvirti nereikia). Berkite migdolų drožles.
  6. Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  7. Ištrauktą pyragą palikite bent 15 minučių pastovėti, o tada jau ragaukite. Idealiai tinka su naminiais ledais, bet gardus ir vienas. 

004

Beje,skanus pyragas šiandien tiesiog būtinas, mat jūsų feisbuke jau 10000! Mūsų širdys pilnos laimės, kad savo kulinariniais eksperimentais atradome esame įdomios tokiam dideliam būriui žmonių. Siunčiam visiems linkėjimus! 🙂

Šventiškomis nuotaikomis pradedančios savaitę,

Lieknos Bitės